Novinka

7.12. 2018 byla ochutnávka tak trochu netradičních odrůd Vinařství Maňák

    Již několik let jsem se na ochutnávkách Vinařství Štěpán Maňák potkávala se zvláštními odrůdami, které se hned tak někde neochutnají. Ovšem, na té letošní jich bylo docela dost, a protože jsme jako národ zvědaví a zvídaví nedalo mi to, abych si je neobjednala. Jednou kategorií jsou vína - odrůdy prastaré, která se pomalu přestávjí pěstovat, protože jsou náročné na práci ve vinohradu i náchylné k chorobám. Tou druhou skupinou jsou novošlechtěnci. Každoročně se šlechtitelé snaží a kříží a kříží. Jen nepatrný zlomek semínek projde náročným sítem výběru. Jenže i tak. Každý rok se objevují nové moderní PIWI - interspecifické odrůdy, které jsou mrazuodolné, škůdcům i chorobám odolné a hlavně vše BEZ CHEMIE...
    Proč si je jednou i neochutnat?
 
Ochutnávalo se:
 
    Jak se tak čas od času stává, nebylo až do poslední chvíle jasné, v jakém počtu si ochutnáme nabízený degustační lístek. Díky dvěma náhodně nalákaným dámám se uzavřel počet na osmi účastnících s naprosto odlišnými chuťovými preferencemi. Některé osůbky si dovoluji tak trochu chuťově otipovat... Až mně zamrazilo, jak tato ochutnávka dopadne. Nakonec to nebylo až tak špatné.
 
Takto dopadla vína:
   
     I v této sestavě vín, si každý našel to své, a to je skvělé. Jen jedné dámě chutnala všechna vína bez výhrad, Její poznámka prý byla jen, dobré. Což bych asi řekla i já. Každé jiné, zajímavé, některé sladší, jiné sušší, ale všechna bez vady.  Přiznám se, že mě velmi zajímalo hodnocení Souvignier gris, protože s touto odrůdou jsem se u Maňáků velmi prala. Vůně i chuť byly pro mne neznámé a nezařaditelné. Až si doma vymlsáme dvě, tři lahve, asi se s touto novou odrůdou spřátelím...
Děkuji všem, za příjemný večer v adventním čase.
 

23. - 24.5. 2018 další kurz Valtické vinařské akademie

    To, že jsem se koncem tohoto týdne byla dovzdělat, zjistil každý, kdo se zastavil ve vinotéce. Pátek byl ve Valticích sychravý, taková zamlženě studeně vlhká zima, snad se i po ulicích proháněly mraky. Prošla jsem se kolem náměstí, nakoukla na zámek, ale to už mne nastavený budík upozorňoval, že se blíží patnáctá hodina, čas začátku. S radostí jsem zasedla do vyhřáté místnosti.

    Úvodní slovo měl jako již tradičně Ing. Kopeček, kterého je Valtická vinařská akademie dítětem. Při výměně s Ing. Prokešem, mu blahopřál k vítězství, ale čeho a kde? Ani jeden neprozradil. Vždyť my máme vědět a sledovat. Ing Prokeš 21. a 22. listopadu soutěžil o titul Sommeliera Moravy, který v kategorii profesionálů vyhrál. Nám přednášel o přírodně sladkých vínech ze všech koutů světa, i vínech mešních a košer.

    V sobotu nás od devíti do sedmnácti hodin prováděl fortifikovanými víny Ing. Ptáček, který je ředitelem Nového vinařství. Tentokrát jsem nebyla autem, a o to lépe jsem si mohla vychutnat vzorky, po jejichž degustaci by nebylo dobré potkat silniční kontrolu. Konec, chvíli před sedmnáctou hodinou, byl tak akorát. Užila jsem si Moravu, uspořádala to, co jsem věděla, a rozšířila o nové. Ovšem tato činnost nikdy nekončí.

    Manželovi jsem přivezla dvě naturální oranžová vína od Ing. Kopečka. Nefiltrovaná, kalná, za nekřesťanské peníze, ale musím si ještě sama utříbit názor na taková vína, která bych kdysi už po spatření vylila a vůbec nechutnala. JENŽE nové trendy, vize a přání zákazníků asi stvořily něco, co není zrovinka můj šálek čaje, ale uvidím, a uvidíme. Zatím mne tak, že je mám i ve vinotéce, oslovilo oranžové víno Chardonnay Tomala od pana Vladiníra Tetura, který ho připravil katechínskou metodou, ale po prvním stočení je ještě nechal dva měsíce uležet v barrikovém sudu. Ano, toto víno není filtrované, ale je čiré, má jiskru, a to mohu...

15.11. 2018 byla ochutnávka  Beaujolais Nouveau

    Již několik let, vlastně od začátku, je mým dvorním dodavatelem Beaujolais Ing. Kozák vlastnící společnost Kupmeto. Jak jsem jej v průběhu let poznala a i si ověřila, má dost mlsný jazýček. A stejně jako já má své oblíbené vinaře. Co se mění je počasí, které příroda nachystá a cesta, kterou se s nástrahami musí vypořádat vinaři.

    Tato ochutnávka byla poznamenána několika zádrhely. O ten první se postaral nevím kdo, ale místo mnou objednaného mladého Chardonnay od Ch. Gramont jsem v kartonu večer před Dnem Beaujolais a ochutnávkou objevila víno od vinařství Pardon & fils. Pečlivý čtenář by se jistě divil změně v degustačním lístku.

 Ochutnávalo se:

    Dalším zádrhelem byl velmi malý zájem o francouzská mladá vína. Svatomartinská i díky médiím jsou více vidět. Dost dlouhou dobu se o ochutnávku zajímaly jen dvě osoby. Na mail s pozváním nikdo nereagoval a já uvažovala o jejím zrušení. Nicméně pár dnů před ochutnávkou se stavidla otevřela a rázem bylo jedenáct zájemců a další tři se při představě, že by bylo čtrnáct účastníků, rozhodli přijít jindy. Jenže ani toto nebyl konec. Zapeklité náhody se postaraly, že nakonec se u stolu ve vinotéce sešlo devět odhodlaných podívat se mladému Beaujolais na zoubek. A musím se přiznat, že ani já tento rok nebyla v dobré kondici. Příchozí sice dostali informace o tom, co je to odrůda Gamay, i kde se vzal marketinkový nápad s Beaulojais Nouveu, ale rozsáhlou historií jsem klopýtala jako ještě nikdy. Má omluva.

    Neštěstí vína dle mého soudu byla dobrá a příchozí měli si co povídat...

Devíti účastníkům chutnalo 

    Byl to tak trochu jiný večer, než obvykle a já doufám, že každý si našel víno, které mu chutnalo. Děkuji všem příchozím. Věřím, že za rok opět ochutnáme Beaujolais Nouveau.

 

TOPlist