Novinka

16.2.2018 byla ochutnávka 

v salonku Veston Hotelu Theresia

    Vinařství Vladimír Tetur z Velkých Bílovic patří do podoblasti velkopavlovické a je to rodinné vinařství střední velikosti. Jeho kořeny, nebo doložená zmínka o tradici vinohradnictví a vinařství v jejich rodě je z roku 1620. To a mnohem víc se každý dočte na jejich webových stránkách. Ale ti, kteří zavítali na ochutnávku poznali člověka, který má rád svou práci a má jasnou představu o víně, které tvoří z toho co úroda ten který rok přináší.

Pan Tetur vybral na tuto degustaci:

    Tentokrát v řadách přihlášených zařádila chřipka. Což mi bylo velmi líto, protože jak pan Tetur slíbil na této degustaci byly již první vlaštovky zralých a dospělých vín ročníku 2017. A shodou okolností to byly tak trochu rarity. První byl přímo první vzorek. Hibernal. Tuto odrůdu má pan Tetur ve svém portfoliu poprvé a připravil ho jako polosladký, čímž udělal velkou radost všem milovníkům sladších vín. A druhou vlaštovkou bylo jeho Chardonnay Remake, kdy se inspiroval postupem starých vinařů, ovšem přetaveným do současného času, kdy odstopkované bobule nechá kvasit na slupkách, tedy bílé víno necháva na rmutu jako červená vína.  To vše hlídané nejen technikou, ale i vlastními smysly.

    Nakonec se v Hotelu Theresia sešlo 24 milovníků vína, kteří se utkali se 13 vzorky, což je doopravdy velmi těžký úkol, ale všichni odevzdali svá hodnocení, a jen málokdy jsem luštila význam hodnocení, proto tabulka byla jen takovou radostnou hrou.

    Prozradila mi, že tentokrát byli přtomni více milovníci sladších vín. Kromě Veltlínského zeleného se všechna sušší vína posunula níže. Je jasné, že vína ročníku 2017 mají své vavříny ještě před sebou, stejně jako vína červená, protože ta pan Tetur ještě neprohnal po soutěžních kláních... Pokud by účastníci měli pravdu, potom se lze nadát, že Hibernal se dostane do Salónu vín v roce 2018. Uvidíme. Budu pečlivě sledovat cvrkot a dám vědět, zda jste předpověděli Hibernalu hvězdnou budoucnost.

    Byl to opěr krásný večer, pevně věřím, že pro všechny, a společně s panem Teturem přeji všem. Na zdraví!

 

 

9.2.2018 byla ochutnávka Vinařství Pechor

    Vinařství Pechor se stalo pro milovníky sladší a sladkých vín v mé vinotéce příjemným společníkem. Filozofie pana Pechora, že vinná réva se má sbírat až když je hrozen zcela zralý - semínka hnědá, a víno se nemá uspěchat, tedy provádět co nejmenší zásahy v průběhu čeření. Vede k tomu, že až koncem září a začátkem října 2017 lahvovali vína ročníku 2016. Ve chvíli, kdy v lednu 2018 jiní již na trh dodávají pozdní sběry a výběry z hroznů ročníku 2017. Oni mají jako novinku vína ročníku 2016. A tato vína přijede opět představit pan Beránek, protože se mu v Kolíně líbí.

A pokud je smím chválit, jejich vína si vybrali jako firemní dárky Lesy české republiky a ČSOB holding.

Ani jeden rok není stejný, tentokrát pan Beránek vybral:

    I tentokrát to byla komornější ochutnávka, ale s dobrými víny a zajímavým vyprávěním pana Beránka čas plynul jako voda v Labi. Pan Beránek to zažil nespočetněkrát, ale mě vždy trochu udiví, že i zapřisáhlí odpůrci sladkých vín, když už přijdou na ochutnávku, aby udělali radost své sladší polovičce, nakonec ochutnávají i vína, nad kterými by dříve mávli rukou a ani moc neprotestují ;). Naopak ti, kteří doufali jen ve sladké mámení byli prvními vzorky zaskočeni, ale ani tady nebyly slyšet hlasité protesty... Je to zcela jistě tím, že všechna vína jsou něčím zajímavá.

    Pan Beránek přivezl i drobný, 375 ml, bonus, který nebyl na degustačním lístku, a to Ryzlink rýnský 2014 ve výběru z cibéb a botrytickém sběru. Toto víno je zcela unikátní.  S lítostí musím nahlásit, že ti kdo si ho nekoupili na ochutnávce, možná budou mít příležitost zase rok.. Nevzala jsem si ho, aby rozšířl mou nabídku Vinařsví Pechor.

    Téměř každý z 8 účastníků si hodnotil vína jak je zvyklý. Z toho se nic vyvodit nedá, zoufala jsem si. Nakonec jsem se zapřela a přehodnotíla si různá bodová, či známková hodnocení do systému chutná nechutná a výsledek je tento:

    Tak, a je to.

    Děkuji nejen za hezký večer všem, a doufám, že příští setkání se sladkými víny bude nejpozději zase za rok.

 

2.2.2018 byla ochutnávka Vinařství pod Hradem

    Účastníci ochutnávky už o vinařství vědí mnohem víc, a nejen o vinařství.. Přesto zde nechám informaci, kterou jsem měla jako první z jeho webových stránek.

     Rodinné vinařství vzniklo teprve v roce 2011, když majitelům Romaně a Radimovi učarovala Pálava a její vinice. Pro svou “Cestu vína” si vybrali nejvýše položenou vinařskou obec na Pálavě – Klentnici.

    Vinařství s jedinečným subtropickým podnebím, nezaměnitelným vápencovým podložím a vyjímečným výhledem na oba hrady, jezera a okolní krajinu učaruje na první pohled každému, kdo hlavně v letních měsícíh na Pálavu zavítá.

    Vinařství hospodaří na cca 5 hektarech vinic přímo na Pálavě. Hrozny z vlastních vinic i od pěstitelů zrají na těch nejkrásnějších viničních tratích na Moravě vůbec. Velká vína vznikají už na vinici! Proto VINAŘSTVÍ POD HRADEM při pěstování klade důraz na kvalitu a šetrný přístup.

Degustačním lístkem nás provedl pan Radim Sokolář:

    Ke každému vínu připojil historku o viniční trati, která je pro něj osobně velmi důležitá. Vyrůstal totiž v Modrých horách, kde s dědečkem získával lásku k vínu, i první zkušenosti. Ovšem pro své vinařství si s ženou vybral Pálavu, oblast, která mu svým TERROIR nejvíc učarovala. Zde se snaží, seč mu síly stačí, plnit si své vinařské sny.. Poznala jsem opět člověka, krerý pro svá vína žije a svou práci miluje. Vysazuje i Veltlínské zelené a ctí, že na Pálavu patří Ryzlink vlašský...

    Účastníci ochutnávky se shodli, že tak vyrovnanou a dobrou ochutnávku již dlouho již nezažili... Vyjádřili přání s víny tohoto vinařství se u mne setkávat, a třeba za čas si odhutnat ročník 2017. A odměnili pana Sokoláře potleskem.

    Už vím, jak ukázka z tohoto vinařství oslovila vás, kteří jste v pátek neměli čas. A ochutnali jste si velmi zajímavý Ryzlink vlašský z vinice tak letité, že už nikdo neví přesně, kdy byla vysázena, a kmínky réví jsou tam tlusté jako kmeny meruňky...

    I v malém počtu 8 degustujících, asi i díky pololetním prázdninám, si neodpustím trochu statistiky...

O pořadí vín rozhodovaly jeden, či dva hlasy.

Díky všem za příjemný večer.

 

19.1.2018 byla ochutnávka

v salonku Veston Hotelu Theresia

    Vinařství Vladimír Tetur z Velkých Bílovic patří do podoblasti velkopavlovické a je to rodinné vinařství střední velikosti. Jeho kořeny, nebo doložená zmínka o tradici vinohradnictví a vinařství v jejich rodě je z roku 1620. To a mnohem víc se každý dočte na jejich webových stránkách. Ale ti, kteří zavítali na ochutnávku poznali člověka, který má rád svou práci a má jasnou představu o víně, které tvoří z toho co úroda ten který rok přináší.

 

Pan Tetur vybral tato vína:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    Pozorný čtenář degustačních lístků dříve uveřejněných byl, a je možná překvapen strohostí sdělení o tom co se ochutnávalo. Na přání pana Tetura nebylo v degustačním lístku uvedeno zatřídění podle zbytkového cukru, a to zcela záměrně. Nepřál si, aby přichozí byl zatížen předsudky. Tedy, aby si někdo neřekl suché, to bude hnusně kyselé, nebo sladké to nepiji... Pro něj osobně je typické, že ke každému vínu přistupuje s cílem, aby bylo harmonické a dobře pitelné. Výsledek nechť posudí ochutnávající. Za celou dobu ochutnávky nepadlo ani slovo a tom, které víno je suché, či polosuché. Nepřesvědčoval, ani o tom, zda je v něm cítit květnaté či ovocité tóny. Pan Tetur nechal víno volně působit, a i přesto měl po více než dvě hodiny o čem vyprávět. Potlesk na závěr byl více naž zasloužený.

    V počtu 41 zúčastněných mi bylo jasné, že nechávat po každém vzorku hlasovat jestli chutnalo by bylo pošetilé, i zvolila jsem jinou cestu. Aby pozornost neklesala s časem stráveným se sklenkou v ruce, vymyslela jsem anketu, kterou jsem si sice přidělala práci na sobotu, ale poskytla mi cenné údaje... Statistika ;)

    Kdo je zvědavý, jestli se svezl s proudem, nebo měl svého zcela jiného favorita, nechť nahlédne.Ti ostatní budou mít možnost časem a mou zálibou v otevírání lahví pomalu v průběhu roku ochutnávat jedno víno po druhém. Ti by měli právě teď přestat číst, pokud nechtějí být ovlivněni, nebo snad pozapomenout. Ve zvýrazněném sloupečku je počet lidí, kterém dané víno chutnalo.

    Tak co vy na to? Inu musím pochválit přišedší degustátory, že v průměru měli chutě vyladěné jako poroty, přes která vína již prošla. Nadruhou stranu. Vždyť je TOLIK soutěží a TOLIK úst. Však nejdůležitější pro výběr toho svého vína je osobní zkušenost. A tu žádná statistika nenahradí.

    S panem Teturem vám všem přeji Na zdraví a děkuji za krásné setkání s krásnými víny i lidmi.


 

1.12.2017 byla ochutnávka Vinařství Šebesta. Tak trochu horizontální.

    Vinařství Šebesta je tím nejmenším rodinným vinařství, jehož vína je možné u mě potkat. Obhospodařují 10 ha vinohradů v mikulovské vinařské podoblasti a mají krásné tratě - Ořechovou horu a Liščí vrch. Ovšem ti kdo je jednou ochutnali vědí, že jsou to vína přípravovaná s láskou a velkou péčí.

    Chvíli po zveřejnění degustačního lístku jsem se dozvěděla, že by bylo dobré přidat nějaké trochu sladší, že příchozí nebudou jen suchomilové. Inu, nebylo nic lehčího než rozšířit nabídku o jednu polosladkou Pálavu z roku 2015, neboť je sladší než je ta z roku 2016.

Ochutnávalo se:

    Deset degustátorů mělo jedinečnou příležitost si ochutnt víno z té stejné trati ve dvou po sobě jdoucích rocích. Jedno relativně mladé a druhé lehce lahvově nazrálé. Štěstí přálo, že si byla vína podobná svou analytikou, kterou pan Šebesta píše na lahve. Bylo tedy možné porovnat si jak se na chuti projevil rok. Sluneční svit, sucho, či déšt. Udělat si jasno, zda vyhovuje to či ono. Nakonec se ukázalo, že přidaná Pálava byla prý trochu moc sladká. Těch milovníků sušších vín bylo přece jen víc. Naocet nezůstala ;)

        A jak které chutnalo? Jak komu, jako vždy. Tentokrát jsem se nechala umluvit, že i půl hlas by měl být počítán...

    Výsledek je jasný. Čísla nelžou. Tedy někdy pokud se sledovaná veličina dá změřit nebo zvážit. Chuť je veličinou těžko uchopitelnou a měřitelnou.  Ten večer se vyjádřili přítomní tak, jak ukazuje tabulka.

    Děkuji všem zúčastněným za snahu být objektivní, a jako tradičně i za příjemně strávený večer i pro mne

   

TOPlist